Hyvin hoidettu joulukukka on pitkäikäinen ilo

Jouluistutukset ja yksittäiset joulukukat säilyvät pitkään kauniina, kun huomioit niiden hoidossa kasvien erilaiset vaatimukset. Katso täsmävinkit, joilla lisäät kukkien kestävyyttä.

Erikokoiset jouluistutukset ovat suosittuja lahjoja joulun alla. Niihin on tavallisesti istutettu useampia eri joulukukkia ja koristekasveja samassa koriin, ruukkuun tai muuhun astiaan. Perinteisten joulukkien lisäksi istutuksessa saatetaan käyttää esimerkiksi erilaisia havukasveja sekä mehi- ja viherkasveja.
Asetelmaa kannattaa hoitaa vaativimman kasvin mukaan. Veden tarve kannattaa arvioida kokeilemalla sormin mullan pintaa.

Säännöllinen kastelu sopii useimmille lajeille. Kasteluveden voi antaa suoraan eniten vettä tarvitsevalle kasville, kuten sypressille. Liika kasteluvesi on hyvä valuttaa pois, jos istutuskorin pohja on suojattu muovilla tai astian pohjassa ei ole reikää. Varotoimena istutukset kannattaa kastella aina esimerkiksi pesualtaan päällä, ettei korin tai ruukun reunan yli vahingossa valuva vesi sotke pöytää.

Katso alta yleisimpien kukkien hoito-ohjeet


Hyasintti ja amaryllis

Sipulikasvit tulevat toimeen hyvin säästeliäällä kastelulla. Liika kastelu venyttää kukkavanaa turhan pitkäksi. Kukintavaiheessa hyasinttia ja amaryllistä voi kastella kevyesti, kun multa on hieman kuivahtanut, jotta nuput eivät kuivahda.
Hyasintin ja amarylliksen kukintaa voi pidentää pitämällä niitä viileässä. Jos siis istutuksessa on käytetty vain sipulikukkia, voit siirtää sen esimerkiksi yöksi viileämpään tilaan.

 

Joulutähti

Joulutähti on hoitovaatimuksiltaan tarkimpia joulukukkia. Se on herkkä kylmälle ja vedolle, joten pidä se kaukana niistä. Kastelun tulee olla tasaista, mutta liika märkyys tuhoaa joulutähden juuret helposti. Katsele sitä vähän kerrallaan, kun pintamulta on hieman kuivahtanut. Käytä mieluummin kädenlämpöistä kuin kylmää kasteluvettä.

Jouluruusu

Jouluruusu pitää tasaisesta kosteudesta, mutta liika märkyys mädättää sen juuret helposti. Myös jouluruusu on viileän ystävä, joten sen kukintaa voi pitkittää viemällä kasvi yöksi viileään. Jouluruusu viihtyy myös viileällä terassilla.
Jouluruusulle on normaalia kellastuttaa lehtiään, mutta ne voi leikata pois. Jouluruusu on monivuotinen kasvi, joten sen voi keväällä istuttaa kukkapenkkiin, missä se viihtyy varjoisassa paikassa.

Tulilatva

Tulilatva on helppohoitoinen joulukukka, kunhan malttaa mielensä kastelun suhteen. Tulilatva kastellaan niin, että multa kostuu läpikotaisin, sen jälkeen mullan saa antaa kuivahtaa taas reilusti. Liika kastelu lyhentää tulilatvan kukintaa tai voi saada sen jopa mätänemään.

Havukasvit

Usein istutuksissa käytettävät pienet havukasvit pitävät tasaisesta kosteudesta ja viileydestä. Huoneenlämmössä ne kannattaa sijoittaa kauas lämmönlähteistä. tasainen kastelu ja sumuttelu ehkäisee kuivahtamista.

 

Mehikasvit

Jouluistutuksissa käytetään paljon myös erilaisia mehikasveja, erityisesti mehiruusukkeita. Nämä kasvit pärjäävät hyvin vähällä vedellä. Niitä kastellaan kevyesti vasta sitten, kun kasvin yleensä napakat paksut lehdet alkavat tuntua hieman pehmeiltä. Mehikasvin voit joulun jälkeen istuttaa myös omaan ruukkuunsa huonekasviksi.

Viherkasvit

Istutuksissa voidaan käyttää myös muratteja ja muita pieniä viherkasveja. Niiden hoito on lajikohtaista, mutta useimmilla viherkasveilla pintamulta saa hieman kuivahtaa ennen uutta kastelua. Pikkukasveista saat myöhemmin omiin ruukkuihin istutettuna pitkäaikaisia huonekasveja.     

joulukuu 13, 2022 — Turtolan Myymälä