Kasvata joulun amaryllis itse

Amaryllis eli ritarinkukka on yksi joulun kauniimpia kukkijoita. Se on helppo kasvattaa kukkaan myös itse. Loka-marraskuu on hyvä aika istutukselle, sillä olosuhteista riippuen amaryllis alkaa kukkia noin 6-10 viikon kuluttua istutuksesta.

Näin onnistut kasvattamaan oman amarylliksesi sipulista

Valitse kiinteä ja terveen näköinen sipuli, jolla on kiinteää juurta. Sipulin yläosasta voi pilkistää jo vihreitä lehtien päitä.

Poista sipulista kaikki kuivuneet ja kuolleet juuret ja pidä sipulia vesilasissa muutaman tunnin, niin että juuret imevät kosteutta. Huomioi se, että vain sipulin juuret ja alaosa saavat olla vedessä.Valitse istutusruukku sipulin koon mukaan. Ruukku saisi olla sen kokoinen, että sipulin ja ruukun reunan väliin jää yhden tai kahden sormen levyinen tila - eli niin, että saat tiivistettyä mullan sipulin ympäriltä sopivasti sormin.

Voit laittaa ruukun pohjalle ruukkusoraa tai pieniä kiviä salaojitukseksi etenkin, jos ruukussa ei ole reikää pohjassa. Paras istutusruukku on kuitenkin reiällinen. Peitä pohjan reiät esimerkiksi sanomalehtipaperilla, jotta multa ei karise niiden läpi.

Mullan tulee olla muhevaa ja hyvin vettä läpäisevää. Voit käyttää esimerkiksi tavallista puutarha- tai kukkamultaa. Myös kaktusmulta käy hyvin.  Multaan voi tarvittaessa sekoittaa karkeaa soraa tai hiekkaa ilmavuuden ja veden läpäisevyyden parantamiseksi.

Laita ruukun pohjalle hieman multaa. Ota sipuli käteen ja aseta se keskelle ruukkua niin, että juuret ovat hyvin hajallaan. Sipulin kannattaa istuttaa vain niin syvälle, että korkeintaan puolet siitä tulee mullan alle. Liian syvään istutettu sipuli mädäntyy helposti.

Pitele sipulia hieman ilmassa ja ripottele multaa juurien väliin ja ympärille. Koputtele ruukkua välillä kevyesti pöytään ja tiivistä multaa sormin. Älä kuitenkaan pakkaa multaa liian tiiviiksi, että juuret eivät vahingoittuisi.

Istutuksen jälkeen ei tarvitse kastella, ellei multa ole rutikuivaa.


Aseta ruukku valoisalle ikkunalle lämpöiseen paikkaan. Aloita varovainen kastelu vasta sitten, kun kukkavana on noussut noin 10 cm. Anna mulla kuitenkin aina kuivahtaa. Liika märkyys tappaa juuret ja yli-innokas kastelu venähdyttää kukkavanankin turhan korkeaksi. Kukintavaiheessa kastella kannattaa, jos multa on päässyt kokonaan kuivahtamaan, jotta kaikki nuput jaksaisivat avautua. Nuput avautuvat yksitellen. Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa.

Jos haluat hidastaa kukintaa, pidä amaryllista viileämmässä. Liian pitkäksi venähtäneen kukkavarren voi myös katkaista maljakkoon laitettavaksi. Amaryllis kestää myös leikkokukkana hyvin.

marraskuu 01, 2022 — Turtolan Myymälä