Kauneutta kotiin kämmeköistä

Erilaiset kämmekät eli orkideat lumoavat kauneudellaan, minkä vuoksi ne sopivat niin lahjaksi kuin osaksi kodin sisustusta ympäri vuoden. Orkideat ovat luultua helppohoitoisempia, joten noudattamalla hoito-ohjeita saat kasvisi kukoistamaan. 

Perhoskämmekkä


Perhosta muistuttavat kukat ihastuttavat kauneudellaan ja värikirjollaan. 

Perhoskämmekät ovat orkideoista varmasti tunnetuimpia. Niiden perhosta muistuttavien, pitkäkestoisten kukkien väriskaala vaihtelee laajasti, minkä vuoksi ne sopivat hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin. 

Parhaiten perhoskämmekkä viihtyy hajavalossa, vedottomassa ja lämpimässä paikassa. Kasvi ei kestä suoraa paahdetta tai kylmää. Valoisahko ja vedoton itä- tai länsi-ikkuna ovat sopivia paikkoja perhoskämmekälle. 

Perhoskämmekän kasteluntarve vaihtelee ympäristön ja vuodenajan mukaan. Parhaiten sen näkee kasvin juuristosta. Hopeanharmaat juuret ovat kuivat, jolloin kasvin saa kastella. Kirkkaan vihreät juuret ovat kosteat, jolloin kasvia ei kastella. Perhosorkidean juuristo saa kuivahtaa kasteluiden välissä. 

Kastelu tapahtuu upottamalla kasvin ruukku 30 minuutiksi haaleaan, seisoneeseen veteen. Ylimääräinen vesi kaadetaan ruukun pohjalta pois. Kasvin lehtien väliin ei saa päästää vettä, sillä se mädännyttää helposti kasvupisteen.

 

Puikkokämmekkä


Puikkokämmekän kukkien tuoksu on hennon sitruksinen. 

Kukkiva puikkokämmekkä on kerrassaan upea ilmestys. Sen sirot, kellomaiset ja hennosti tuoksuvat kukat avautuvat pitkin kasvin vartta. Kukinta on runsas ja pitkäkestoinen. 

Puikkokämmekkä viihtyy parhaiten valoisalla paikalla. Suoraa paahdetta se ei kuitenkaan kestä. Kesäisin kasvi viihtyy myös puutarhassa hajavalossa, josta se otetaan sisätiloihin ennen säiden kylmenemistä. 

Kasvukautena puikkokämmekköjä kastellaan runsaan tasaisesti, kasvupohjan pinta saa kuivahtaa hieman kasteluiden välissä. Parhaiten kasteluun sopii seisonut vesi tai sadevesi. Syksyllä lepoajan lähestyessä kastelua vähennetään asteittain. 

Lepoajan suhteen puikkokämmekät jaetaan kahteen ryhmään: lepoaikana lehtensä tiputtaviin ja lepoaikana lehdellisiin kasveihin. Lehtensä pudottavat kämmekät viedään lepoajaksi viileään n. 10-13 asteeseen, kun taas lehdellisenä talvehtivat kasvit siirretään 15-18 asteiseen paikkaan. 

Lepoaikana lehtensä pudottavia puikkokämmeköitä ei kastella, vaan kastelu aloitetaan keväällä uusien versojen ilmaantuessa. Lehdellisenä talvehtivia kasveja kastellaan lepoaikana harvemmin kuin kasvukautena.

Kasvualusta ja lannoitus


Oikea kasvupohja sekä lannoitus takaa kasvin hyvinvoinnin. Kuvassa pienikokoisempi perhosorkidea.

Sekä perhoskämmeköille ja puikkokämmeköille paras kasvupohja on Kekkilä Orkideamulta 6 L, jossa niiden juuret saavat kosteutta ja ilmavuutta. Orkideamulta on suunniteltu juuri orkideojen kasvuominaisuuksia ajatellen. Kasvupohja tulee vaihtaa uuteen, kun kaarna alkaa lahoamaan ja tiivistymään ruukussa. 

Molemmille orkidealajeille sopiva lannoite on Kekkilä Orkidearavinne, luonnonmukainen. Lannoitetta lisätään kasteluveteen kesäisin kahdesti kuussa ja talvisin kerran kuussa. Lannoite tukee kasvin hyvinvointia sekä kukkimista kokonaisuutena. 

Kämmekät ovat upea kasviryhmä, josta väri- ja lajivalikoimaa löytyy laajasti. Niiden hoitaminen ei vaadi ihmeitä, ja ne loistavat kauneudellaan jokaisessa kodissa. Myymälöistämme löydät upeat orkideat sekä niiden hoitoon tarvittavat tuotteet. Henkilökuntamme auttaa myös mielellään orkideoihin liittyvissä kysymyksissä. Tervetuloa!