Maisemapuutarha omaan pihaan

Maisemapuutarha on vehreä silmänilo, joka on luonnollisen näköinen ja oloinen, mutta silti huolella suunniteltu. Omaan pihaan perinteisestä englantilaisesta maisemapuutarhasta voi poimia luonnonläheisyyden, vesiaiheet, erilaiset rakenteet sekä yksittäiset huomiopuut.

Monimuotoisen pihan ja puutarhan kulmakivet, monikerroksellisuus ja monilajisuus, ovat tärkeitä myös maisemapuutarhassa. Oman pihan maisemaa ja monimuotoisuutta voi kehittää samanaikaisesti kasvilajien lukumäärää lisäämällä, maaperän siemenpankkia hyödyntämällä ja vieraslajeja poistamalla.

Kasvivalinnat kannattaa perustaa tietysti omaan makuun ja kasvuolosuhteisiin. Lisähaastetta valintoihin ja puutarhaharrastukseen voi hakea kokeilemalla Santamourin mallia. Mallin mukaisesti alueen kasveista korkeintaan 30 % kuuluu samaan heimoon, korkeintaan 20 % samaan sukuun, ja korkeintaan 10 % kasveista on samaa lajia. Näin lajien lukumäärä kasvaa ja lajisto monipuolistuu.

Perennapenkissä taas voi kokeilla dynaamisia istutuksia. Dynaamisen istutuksen lajit valitaan huolella, ja sen jälkeen penkin annetaan kehittyä omalla painollaan. Istutuksen runko on rakennekerros, eli isot perennat, jopa puut ja pensaat. Näitä voivat olla vaikkapa isotöyhtöangervo ja nauhukset. Sesonkikerrokseen kuuluvat kukkivat tai muuten näyttävät perennat, kuten päivänliljat, kurjenmiekat ja kesäpäivänhattu. Maanpeittokerrosta, esimerkiksi ketoneilikkaa ja kaunokaista, on puolet istutusalueen pinta-alasta. Lisäksi voidaan istuttaa kesä- ja kylvökukkia täyttökasveiksi. Ne auttavat torjumaan rikkaruohoja ja kuivuutta ennen kuin muut kasvit ovat kasvaneet ja levinneet. Dynaamisen istutuksen kasveja ei istuteta suoriin linjoihin, vaan sommitellaan ryhmiin niin, että kaikilla on tilaa kasvaa.

Niitty sopii maisemapuutarhaan erinomaisesti. Sen voi perustaa kylvämällä, tai antamalla maaperän siemenpankin näyttää, mitä sieltä löytyy. Niityn voi perustaa myös pihan kosteisiin painanteisiin. Näin alue saadaan käyttöön ilman suuria panostuksia, leikattavan nurmen pinta-ala pienenee ja pihan monimuotoisuus kasvaa.

Rakenteet, kuten sillat, pergolat ja muurit ovat tärkeitä maisemapuutarhan tunnusmerkkejä. Niitä kannattaa hyödyntää kasvualustoina ja kasvitukina. Yksittäinen muuri voi olla tärkeä mikrohabitaatti, eli pienelinympäristö. Kivimuuri on itsessään hyönteishotelli, ja sen kupeessa voi tavata vaikka sisiliskon. Se myös kerää lämpöä ja auttaa luomaan otollista kasvupaikkaa esimerkiksi viiniköynnökselle.

Maisemapihaan- ja puutarhaan sopiva huomiota herättävä yksittäispuu on esimerkiksi hevoskastanja. Se vaatii tilaa, mutta tarjoaa pihan asukkaille silmäniloa, varjoa, suojaa ja pesintäpaikan.

Teksti: Leea Puranen

Tämä on monimuotoisuutta käsittelevän juttusarjan viimeinen osa. Aiemmat osat löytyvät Vanhempi viesti -painikkeen kautta.

heinäkuu 29, 2021 — Susanna Rauhala