Taimien esikasvatuksen tietopaketti
Aivan ensimmäiseksi ennen kylvöä kannattaa suunnata katse siemenpussin taakse. Sieltä löytyy tarkemmat tiedot valitsemasi kasvin viljelystä. Yleensä pakkauksessa on hyödyllistä tietoa esimerkiksi kylvöajankohdasta ja itämisajasta, siementen mahdollisesta esikäsittelystä, kylvötiheydestä ja -syvyydestä, itämislämpötilasta, valon tarpeesta sekä tulevien taimien istutusvälistä.

 

Kylvöajankohta
Jotkut siemenet vaativat pidemmän esikasvatusajan, kun taas toisten siemenien kohdalla kannattaa malttaa mielensä, sillä ne itävät nopeammin. Kylvö- ja kasvuolot vaikuttavat siihen, miten nopeasti taimet kasvavat. Aikaisemmin kylvetyt siemenet vaativat yleensä lisävaloa. Liian pimeät olosuhteet saavat aikaan honteloja taimia. Luonnonvalo alkaa riittää taimikasvatukseen maaliskuussa. Tarkista kuitenkin aina sopiva esikasvatusaika siemenpussista.

Aikaisin, jo tammikuussa kylvettäviä lajeja ovat esimerkiksi chilit, latva-artisokat, pelargonit ja orvokit. Toukokuussa puolestaan ehtii vielä kylvää esimerkiksi kesäkurpitsat, avomaankurkut, koristekrassit ja ruusupavut. Tuolloin siemenet voi yleensä kylvää myös suoraan kasvupaikalleen, kunhan maa on muokattavissa. Suora- ja uusintakylvöjä voi tehdä vielä kesäkuullakin. Esimerkiksi retiisiä, lehtisalaattia, villirucolaa ja tilliä voi kylvää myöhemmin kesällä vielä pari kertaa uudestaan. Näin satoa saa kerättyä pidempään.



 
Kylvöastiat
Siemenet kylvetään puhtaisiin ruukkuihin, laatikoihin tai taimipotteihin, jotka voivat olla muovia, keramiikkaa tai maatuvaa materiaalia. Saatavilla on myös turvenappeja, jotka turvotetaan vedessä ennen kuin siemenet kylvetään niihin. Toki käyttää voi myös vaikka maitopurkkeja tai muita kartonkipakkauksia.

Kasvualusta
Esikasvatuksessa siemenet itävät varmimmin kasvualustassa, jossa on esimerkiksi hiekkaa tuomassa ilmavuutta ja vain vähän ravinteita. Liiat ravinteet voivat aiheuttaa myös itäneille pikkutaimille taimipoltetta. Helpoin valinta on valmis kylvö- ja taimimulta tai -turve.

Kylvö
Valitut kylvöastiat täytetään mullalla niin, että yläreunaan saa jäädä hieman varaa. Multaa ei myöskään tarvitse tiivistää liian tiukasti astiaan. Jos multa on hyvin kuivan tuntuista, sitä kannattaa kostuttaa etukäteen.
Siemenet ripotellaan mullan pinnalle ja peitetään tarvittaessa ohuella multakerroksella. Siemeniä ei peitetä, jos ne tarvitsevat itääkseen valoa tai ohjeessa muuten neuvotaan jättämään ne mullan pintaan.
Pienet siemenet on helpompi kylvää hajakylvönä isompaan astiaan. Jos siemenet ovat hyvin pieniä, ne voi sekoittaa hiekkaan ennen kylvöä, jolloin kylvöksestä saa harvemman ja taimille jää paremmin kasvutilaa. Isommat siemenet voi kylvää suoraan yksittäisiin taimiastioihin 2-3 siemen ryhmissä. Jos käytät esimerkiksi pieniä taimipotteja, yksi siemen riittää.



Kylvöksen kastelu ja hoito
Kylvös tulee pitää heti kylvämisestä eteenpäin kosteana. Kastelu on paras tehdä sumuttamalla, jolloin liikakastelun riski pienenee. Multa ei saa olla läpimärkää. Kosteus pysyy helpommin tasaisena, kun kylvöksen peittää läpinäkyvällä muovilla, jossa on ilmareikiä. Nykyisin on saatavilla myös niin sanottuja pienoiskasvihuoneita, joissa on kylvöastian lisäksi valmiina sopiva muovikupu. Kylvöstä kannattaa myös tuulettaa päivittäin. Peitteen tai katoksen voi poistaa kokonaan siinä vaiheessa, kun taimien ensimmäiset lehdet eli sirkkalehdet ovat tulleet näkyviin.

Koulinta
Kun sirkkalehtien jälkeen ensimmäiset varsinaiset lehdet ovat kasvaneet ja pikkutaimet koskevat toisiaan, on ne aika koulia eli istuttaa isompiin astioihin.
Ennen koulintaa taimet kannattaa kastella hyvin, mielellään jo edellisenä päivänä. Uudet ruukut täytetään kostealla mullalla ja multaan tehdään pieni kolo. Sen jälkeen taimi irrotetaan varovasti mullasta sopivalla puikolla, esimerkiksi kynällä, ja asetetaan koloon suoraan niin, että sirkkalehdet jäävät mullan pinnalle. Tarvittaessa taimea voi nostaa hellästi lehdestä. Multa tiivistetään juurten ympärille kevyesti painellen. Istutuksen jälkeen taimet tulee vielä kastella.


Taimien hoito
Taimikasvatuksen aikana taimet on hyvä pitää valoisalla paikalla, mutta suojata suoralta auringolta. Pienet taimet palavat herkästi. Multa pidetään tasaisen kosteana. Varovaisen, miedon lannoituksen voi aloittaa yleensä parin viikon kuluttua istutuksesta. Kellastuvat alalehdet kertovat myös lisääntyneestä ravinnetarpeesta.
 
Karaisu
Ennen ulos istutusta taimet kannattaa karaista ulkoiluttamalla niitä ensin vähän kerrallaan, pidentäen aikaa vähitellen. Karaisemattomat taimet eivät sisältä tullessaan vielä kestä niin hyvin suoraa aurinkoa tai viileää ilmaa, joten muista suojata ne tarvittaessa. Kun taimet on karaistu, ne kestävät lopullisilla kasvupaikoillaan ulkona viileämpää ulkoilmaa ja voimakasta valoa paremmin, eikä niiden kasvu häiriinny.
tammikuu 27, 2023 — Turtolan Myymälä