Siemenkauppa käy vilkkaana ja ensimmäiset kevään kylvöt onkin jo aloitettu. Helmi-maaliskuun aikana tulee ajankohtaiseksi monien puutarhan hyöty- ja korisetkasvien siementen kylväminen. Siemenille kannattaa valita kylvömulta, jonka kevyt rakenne auttaa siementen itämisessä. Muista pitää multa riittävän kosteana itämisen ajan. Kouli taimet niiden kasvettua riittävästi ja karaise ne keväällä ennen ulos istuttamista.

Kevätaurinko alkaa lämmittää helmi-maaliskuun vaihteessa, jolloin on aika suojata puutarhan havut varjostusverkoilla. Aurinko lämmittää ikivihreitä kasveja, mutta ne eivät saa vielä jäisestä maasta vettä haihtuneen veden tilalle, mikä voi aiheuttaa kuivumista ja neulasten varisemista. Varjostusverkkojen annetaan olla havujen suojana siihen asti, että maa on kokonaan sulanut.

Puutarhan puita ja pensaita voidaan leikata keväällä ennen silmujen puhkeamista, mutta leikkaus kannattaa tehdä vain tarpeeseen. Kuolleet ja vahingoittuneet oksat poistetaan. Myös väärään suuntaan kasvavia oksia voi karsia maltillisesti. Mahlaa tuottavia puita, eli koivua, vaahteraa, kirsikkaa ja luumua ei leikata keväällä. Lisäksi esimerkiksi norjanangervo tekee kukkasilmut jo edellisenä syksynä, joten sitä ei kannata leikata keväällä.

Puut ja pensaat on hyvä käsitellä keväällä kevätruiskutteella, joka hävittää tuhohyönteisten talvimunia. Kevätruiskutus tehdään silmujen puhkeamisen aikaan, yleensä huhtikuusa.

Keväällä puutarhan kasveja kannattaa kastella haalealla vedellä, mikä vauhdittaa juuristojen sulamista. Erityisesti edellisenä vuonna istutettuja havuja kannattaa kastella keväällä reilusti.

Puutarhan ylläpitokalkitus kannattaa tehdä parin vuoden välein. Kalkin voi levittää lumen päälle jo aikaisin keväällä. Kalkitse puutarha kuitenkin vähintään kaksi viikkoa ennen kevätlannoitusta. Älä levitä kalkkia happaman maan kasveille kuten havuille, rodoille ja mustikoille.

Kevätlannoitetta annetaan kaikille puutarhan kasveille toukokuun alussa, kun kasvit heräilevät ja lähtevät kasvuun. Kevätlannoite antaa kasveille voimaa uutta kasvukautta varten.

Mukavaa kevättä puutarhatöiden parissa!