Huolehdi huonekasveista lepokaudellakin

Valon vähentyessä kasvukauden jälkeen huonekasvit lepäävät pimeiden vuodenaikojen yli. Kasvien kasvu pysähtyy, kun valoa ei ole riittävästi. Siksi myös kasvien hoitoa täytyy mukauttaa olosuhteisiin sopiviksi. Kastelua ja lannoitusta vähennetään talvikaudella ja lannoitteet on hyvä vaihtaa hoitavaan merileväuutteeseen.

Monet huonekasvit hyötyvät talvikaudella lisävalosta. Kasvivalot ovat tehokkaimpia, mutta myös riittävän kirkkaista huonevaloista on apua. Sijoita valonlähde lähelle kasvia ja anna kasvin nauttia lisävalosta esimerkiksi työpäiväsi ajan. Monelle hämärämmän paikan kasville voi myös riittää se, että siirrät sen talveksi lähelle ikkunaa.

Mullanvaihto on järkevintä hoitaa vasta valon lisäännyttyä keväällä. Pimeimpään aikaan tehty mullanvaihto voi tuottaa kasville liian paljon stressiä, eikä kasvi välttämättä selviydy toimenpiteestä.

Koteja lämmitettäessä sähköllä ilmankosteus vähenee. Suuri osa kasveista nauttii korkeammasta ilmankosteudesta, joten sumuttelu talvisaikaan kannattaa. Kasvien lehtiä kannattaa myös pyyhkiä välillä kostealla liinalla, jolloin ne paitsi saavat kosteutta myös puhdistuvat pölystä.

Mukavaa syksyä kasvien parissa!

syyskuu 20, 2021 — Susanna Rauhala