Istuta kukkasipulit viilenneeseen maahan

Kukkasipulit ovat saapuneet myyntiin, ihanaa! Monenlaiset tulppaanit, krookukset ja narsissit sekä komeat laukat ja herkät idänsinililjat saavat multasormet syyhyämään. Keväinen kukkaloisto varmistetaan istuttamalla kukkasipulit syksyllä ilmojen ja maan viilennyttyä.

Liian aikaisin istutetut sipulit voivat lähteä kasvuun jo ennen talvea, jolloin kukinta keväällä voi epäonnistua. Hyvissä ajoin ennen istutusaikaa ostetut sipulit kannattaa säilyttää viileässä paikassa, jotteivat ne pääse kuivettumaan.

Kukkasipulit viihtyvät parhaiten läpäisevässä maassa. Niitä voi istuttaa pensaiden ja puiden juurille, perennapenkkeihin tai vaikka elävöittämään nurmialuetta. Sipulin istutussyvyys on paikasta riippumatta aina noin 3 x sipulin korkeus. Näin ollen suuremmat sipulit istutetaan syvemmälle kuin pienet sipulit. Sipuli asetetaan istutuskuoppaan suippo pää ylöspäin, jotta se pääsee kasvamaan suoraan kohti maan pintaa.

Kukkasipuleita voi istuttaa myös valmiiksi ruukkuihin kevättä varten. Tällöin ruukut on talvetettava noin 0-asteisessa viileässä paikassa, kuten varastossa tai autotallissa. 

Myyrät, kauriit ja jänikset nauttivat useista sipulikukista, mutta myrkylliset narsissit ja laukat ne jättävät yleensä rauhaan. Sipulit voi suojata myyriltä asettamalla istutuskuopan pohjalle kanaverkkoa. Kukinnot kannattaa keväällä suojata verkolla, jotta suuremmat herkuttelijat eivät pääse niihin käsiksi.

Kukkasipuleja kannattaa istuttaa suurempi määrä lähekkäin, jolloin ne kukkivat kauniisti ryhmissä. Valikoimastamme löytyy nyt myös useita erilaisia valmiita sipulilajitelmia, joiden kukat sopivat erityisen hyvin yhteen.

Iloisia syyspäiviä puutarhassasi!

syyskuu 13, 2021 — Susanna Rauhala