Nauti joulukukista pidempään

Jouluisin kotiamme sisustavat muun muassa hehkuvat amaryllikset, säväyttävät joulutähdet ja tuoksullaan ihastuttavat hyasintit. Kukat luovat kodikkuutta ja tunnelmallisuutta jokaiseen kotiin. Mutta tiesitkö, että joulukukkia voi kasvattaa monivuotisena myös kotioloissa? 

Vaikka joulukukkien monivuotiseen kasvatukseen tarvitsee nähdä vaivaa, on se samalla erittäin antoisaa. Onnistuessaan se voi palkita kasvattajaansa kauniilla kukilla ja muistoilla. Seuraavilla vinkeillä voit kokeilla joulukukkien kasvatusta. 

Amaryllis 


Amarylliksen kaunista kukkaa voi käyttää myös leikkokukkana.

Amaryllis eli ritarinkukka on joulukukista koreimpia. Sen pitkäksi kasvaneita kukkavanoja voi leikata leikkokukiksi. Silloin suosittelemme asettamaan kuminauhan lähelle kukkavarren leikkauspintaa, jotta varsi ei lähde kuroutumaan ylöspäin maljakossa. 

Kun kasvin kukat ovat kuihtuneet, voit leikata ne tyvestä poikki. Huomioi kuitenkin, että lehtiä ei saa leikata. Tämän jälkeen amaryllis tarvitsee säännöllistä lannoitusta sekä kastelua. Kasvupaikan tulisi olla valoisa ja runsasravinteinen. Kesällä amaryllis viihtyy puolivarjoisalla paikalla myös puutarhassa.

Hoitamista jatketaan elo-syyskuulle, jolloin lannoitus lopetetaan kerralla ja kastelu vähitellen. Tänä aikana amarylliksen lehdet saavat kuihtua. Kastelun loputtua voit poistaa  sipulin kasvualustasta, ja leikata kuihtuneet lehdet ja juuret pois.

Siirrä sipulit viileään (n. 10 asteiseen) ja pimeään paikkaan vähintään kahden kuukauden ajaksi. Mikäli haluat kokeilla amarylliksen kukitusta jouluksi, siirron tulisi tapahtua syys-lokakuussa. Kukkanuppujen ilmestyttyä istuta amarylliksen sipuli uuteen kasvualustaan. Siirrä istutettu sipuli valoisalle paikalle, ja kastele hillitysti. Sitten vain seuraa ja ihastele uusien kukkien kasvua. 

Hyasintti


Puutarhassa talvehtineet hyasintit kukkivat tuoksuvin kukin keväällä.

Hyasintin tuoksu tuo mieleen jouluiset aamut ja talvipakkaset. Hyasintteja löytyy useissa väreissä, joista jokainen voi löytää omansa. Amarylliksen tapaan hyasintin pitkiä kukkavarsia voi käyttää leikkokukkina. 

Kukinnan jälkeen hyasintin sipulin ja lehtien annetaan kuivua. Kuivuneet sipulit otetaan pois mullasta ja siirretään viileään, pimeään sekä kuivaan paikkaan. Syksyllä hyasintin sipulin voi istuttaa omaan puutarhaan. 

Hyasintin talvehtiminen on epävarmaa, mutta pienellä vaivannäöllä se on mahdollista. Se tarvitsee runsasravinteisen ja hiekkapitoisen kasvupohjan, johon se istutetaan 10-15 cm syvyyteen.  Esimerkiksi Kekkilä Puutarhamulta 50 L on oiva valinta tähän tarkoitukseen. Talveksi sipulit kannattaa suojata Biolan Puutarhan Talvisuoja 60 L sekä havuilla. 

Jouluruusu 


Jouluruusun kukat ovat kauniin herkkiä. 

Kaunis jouluruusu on monen silmäterä jouluisessa sisustuksessa. Sisällä ollessaan se viihtyy viileässä ja valoisassa paikassa. Kevään tullen jouluruusu kannattaa siirtää puutarhaan, jossa se voi talvehtia monivuotisesti talviarkuudesta huolimatta. 

Kukinnan päätyttyä jouluruusu istutetaan suurempaan ruukkuun. Kastelun tulee olla tasaista, mutta seisova vesi mädättää herkästi sen juuret.  Lannoituksen voi aloittaa valon lisääntyessä. Vaikka kasvin maanpäälliset osat näyttäisivät heikolta, kannattaa kasvi istuttaa puutarhaan. Mikäli juuret ovat elossa, jouluruusulla on mahdollisuus uuteen kasvuun.

Maan sulaessa jouluruusun voi istuttaa varjoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan, esimerkiksi pensaiden juurelle. Maan tulisi olla ravinteikasta. Puutarhaan istutettua jouluruusua hoidetaan muiden perennojen tavoin. Kekkilä Kevätlannoite Plus+ 20 L ja Kekkilä Syyslannoite Plus+  vahvistavat ja lisäävät jouluruusun kasvua sekä kukintaa. Talvisuojaus parantaa kasvin talvehtimista. 

Joulutähti


Valkoiset joulutähdet luovat valoisuutta värillään. 

Perinteikkyyttä hehkuva joulutähti on monelle joulukukista tutuin. Sen värikkäät, kauniisti hehkuvat suojuslehdet ympäröivät kasvin varsinaisia kukkia. Joulutähteä pidetään sesonkikasvina, mutta viitseliäisyydellä siitä voi saada kauniin monivuotisen huonekasvin. 

Joulun jälkeen sijoita joulutähti vedottomaan ja valoisaan paikkaan, lämpöpatterin läheisyyttä täytyy välttää. Kastele kasvia sopivasti, pintamulta saa kuivahtaa, mutta rutikuivaksi se ei saisi päästä. Keväällä joulutähteä saa leikata runsaasti, ja se tulisi istuttaa isompaan ruukkuun. Mullaksi hyvä vaihtoehto on Kekkilä Kukkamulta 10 L.  Kasvukauden aikana kasvia kastellaan tasaisesti ja  lannoitetaan joka toisella kastelukerralla. 

Uudelleen kukkiakseen joulutähti vaatii lyhyen päivän valaistuksen alkaen syys- tai lokakuusta. Käytännössä kasvi tulisi pimentää päivittäin yhtäjaksoisesti n. 14 tuntia. Pimennystä jatketaan kahdeksan viikon ajan.  Helpoiten tämä onnistuu esimerkiksi siirtämällä kasvi jätesäkkiin, laatikkoon tai pilkkopimeään tilaan.

Vaikka joulukukkien kasvattaminen vaatii aikaa ja työtä, niin ne voivat haasteellisuudessaan tarjota monia onnistumisen kokemuksia. Tänä jouluna voit haastaa itseäsi sekä tuttaviasi ottamaan leikkimielisen haasteen vastaan kasvattamalla rakkaita joulukukkiamme vuoden ympäri.  

 

 

 

 

 

 

 

 

joulukuu 06, 2023 — Turtolan Myymälä