Pieni piha ja parveke – kokoaan isompi keidas

Pienellä pihalla ja parvekkeella voi tehdä lukuisia valintoja, jotka parantavat sekä asumismukavuutta että ympäristön monimuotoisuutta. Aurinkoisella parvekkeella voi nauttia sekä koriste- että hyötykasveista, jotka tarjoavat suojaa ja ravintoa ihmisille ja eläimille. Ja kun pölyttäjät saadaan houkuteltua paikalle ja töihin, voi parvekkeella kasvavista tomaateista, kurkuista ja kesäkurpitsoista kerätä runsaan, maistuvan sadon.

Pienet puut ja pensaat, monista köynnöksistä, perennoista ja vihanneksista puhumattakaan, pärjäävät mainiosti hyvissä ruukuissa ja laatikoissa. Esimerkiksi yrtit mintusta mäkimeiramiin, rungolliset marjapensaat ja kesäkukista esimerkiksi lumihiutale ja lobelia ovat sekä ihmisten että pölyttäjien mieleen – ja mahtuvat pienelle parvekkeelle. Ranskalaisen parvekkeen kaiteeseen voi ohjata kasvamaan vaikkapa tuoksuherneen mesikasviksi perhosille.

Pihassa, jossa kasvit voi istuttaa suoraan maahan, monimuotoisuuden mahdollisuudet räjähtävät. Pienen nurmikon sijaan pihan voi peittää mattomaisilla perennoilla, kuten varjoon sopivalla pikkutalviolla tai paahteessa pärjäävällä ketoneilikalla, ja painottaa muissa kasvivalinnoissa ravintoa ja suojaa tarjoavia lajeja. Pihaan voi perustaa mikrohabitaatin eli pienelinympäristön vaikkapa hyönteishotellin tai lahopuun muodossa. Lahopuun ei välttämättä tarvitse olla suuri kelo tai runko. Se voi olla myös osin maahan upotettu pieni istuin, kukkateline, köynnöstuki tai taideteos.

Karikkeen eli kasvijätteen lisääminen maaperään lisää maanalaista monimuotoisuutta ja parantaa siten maata. Seurauksena on kasvien parempi kasvu. Jos kompostointiin ei ole tilaa, jo kuihtuneiden kukkien ja versojen silppuaminen kukkapenkkeihin auttaa. Rikkaruohot voi pintakompostoida penkin katteena, kunhan niiden siemenet eivät pääse itämään.

Jokainen pieni piha ja parveke on merkittävä asujilleen, mutta se voi olla myös tärkeä pala asuinalueen ja koko kotikaupungin viherverkostoa. Hyvillä, harkituilla kasvivalinnoilla siitä voi kehittää vielä todellisia neliöitään suuremman ja merkittävämmän keitaan.

Teksti: Leea Puranen

Tässä juttusarjassa annetaan vinkkejä monimuotoisuuden kehittämiseen. Juttusarjan seuraava osa käsittelee metsäisen pihan monimuotoisuuden kehittämistä.

heinäkuu 22, 2021 — Susanna Rauhala