Kasvata pihaan kerrokset
Kotipihan kasvillisuutta kannattaa kehittää monikerrokselliseksi ja monilajiseksi. Se edistää elintärkeää monimuotoisuutta, mutta auttaa myös torjumaan tuulta, pölyä ja melua. Monikerroksellinen ja runsas kasvillisuus helpottaa pihan hoitoa, sillä peitteisyys sitoo kosteutta ja vie elintilaa epätoivotuilta kasveilta, joten kitkemisen ja kastelun tarve vähenee.
Pihan alimman kerroksen muodostavat nurmi, niitty ja vaikkapa maanpeittoperennat, kuten rönsyansikka, taponlehti, matalat maksaruohot ja sammalleimut. Kokeilemisen arvoinen on myös Britanniassa kehitetty ruohoton koristenurmi (tapestry lawn), joka syntyy esimerkiksi kangasajuruohosta, ketoneilikasta ja kaunokaisesta. Maanpeittokerros estää eroosiota, ravinteiden valumista sekä viivyttää ja sitoo hulevesiä, joten vihreän pinnan hyödyt näkyvät ajan mittaan kukkarossakin.
Pensaskerros voi sisältää lähes mitä tahansa pensasmustikoista ruusupenkkeihin. Hyviksi havaittujen, perinteisten kasvivalintojen ohella voi välillä kokeilla jotain uutta. Esimerkiksi tonttia rajaavana aidanteena voi koristepensaiden lisäksi käyttää korkeaksi kasvavaa euroopanpähkinäpensasta, matalampia herukoita ja muita marjapensaita, ja tarjota samalla ruokaa sekä pölyttäjille että itselle. Rohkeimmat rajaavat tilaa rivillä maissia tai raparperia! Köynnöskasvit voi ohjata kasvamaan obeliskien ja verkkojen lisäksi muurien, kivien ja kivikorien päälle. Taloyhtiöpihoilla ne voivat tarjota eri lajeille tärkeitä pienelinympäristöjä kasvaessaan esimerkiksi jätekatoksen seinustalla. Parvekkeella köynnökset muodostavat vilvoittavan, jopa satoa tuottavan varjon.
Pihan ylimpään kerrokseen kohoavat puut. Kasvivalintoja tehdessä on huomioitava käytössä oleva tila ja kasvuolosuhteet: siinä missä riipparaita ja rungollinen herukka sopivat parvekkeellekin, metsälehmus ja hevoskastanja tarvitsevat reilusti tilaa jokaiseen suuntaan. Isoiksi kasvavien puiden välissä voi silti kasvattaa kaikenlaista monen vuoden ajan, ennen kuin tila ja valo loppuvat.
Kerrokset eivät kasva vain maan pinnasta ylöspäin. Niitä on myös pinnan alla. Eri kasveilla on erilaiset juuristot, ja parhaassa tapauksessa pihan kasvillisuuden juuristo kurkottaa eri syvyyksiin maan rakennetta parantaen. Juuret tekevät maahan reikiä kasvaessaan, kuivattavat maata vettä ottaessaan sekä ruokkivat maan pieneliöstöä lisäämällä eloperäisen aineksen määrää. Tämä kaikki parantaa kasvien kasvua.
Kerroksellisuuden ja monilajisuuden kehittäminen sekä maan pinnalla että pinnan alla synnyttää positiivisen kehän, joka tarjoaa kauneutta, suojaa ja ravintoa kaikille pihan asukkaille.
Teksti: Leea Puranen
Tässä juttusarjassa annetaan vinkkejä monimuotoisuuden kehittämiseen. Juttusarjan seuraava osa käsittelee pienelle pihalle ja parvekkeelle sopivia ratkaisuja.