Perusta pihaasi uusi kukkapenkki

Kauniisti kukkiva, monipuolinen kukkapenkki tuo eloa niin suureen kuin pieneenkin pihaan. Ota talteen vinkit penkin perustamista varten! Penkin voi perustaa korvaamalla pintamaan uudella mullalla tai sen voi rakentaa suoraan nurmikon päälle.

 

1. Kukkapenkki nurmikon tilalle

Rajaa tulevan kukkapenkin muoto esimerkiksi lapiolla pistelemällä. Poista sen jälkeen valitulta alueelta kaikki kasvillisuus ja muokkaa maa 20-60 cm syvyydeltä. Kuopan syvyys riippuu kasvivalinnoistasi. Suuremmat kasvit tarvitsevat syvemmän kuopan kun taas pienemmät kasvit pärjäävät vähemmällä mullalla.

Jos kukkapenkin lähellä kasvaa paljon puita, penkki on hyvä pohjustaa juurimatolla. Juurimatto hidastaa ympäröivien kasvien juurien tunkeutumasta uuteen kasvualustaan ja parantaa näin uusien kasvien mahdollisuuksia juurtua kunnolla.

Valitse kukkapenkkiisi hyvä kasvualusta, joka on valmiiksi peruslannoitettu. Tällaisia ovat esimerkiksi Kekkilä Puutarhamulta sekä Biolan Puutarhan musta multa. Jos penkkiisi on tulossa havu- tai rodokasveja, käytä niille kalkitsematonta havu- ja rodomultaa. Lisää multaa niin paljon, että penkin korkeus on hieman ympäröivää maata korkeammalla.

Reunusta kukkapenkkisi esimerkiksi nurmikon reunanauhalla, tiilillä tai kivillä. Reunustus ehkäisee nurmikon leviämistä kukkapenkkiin.

 

2. Kohopenkki nurmikon päälle

Kohopenkki on helppo ja nopea tapa perustaa uusi kukkapenkki. Se kannattaa perustaa syksyllä tai aikaisin keväällä. Kohopenkki sopii erityisesti tiiviille savimaille.

Rajaa penkin muoto kääntämällä nurmituppaita alueen reunoilta ylösalaisin. Voit myös vuorata kukkapenkin alueen paksulla kerroksella sanomalehteä. Se hidastaa rikkakasvien nousua kohopenkkiin.

Lisää multaa reilu kerros, noin 40-60 cm. Pidä mielessä, että multa tiivistyy ajan mittaan, joten sitä on hyvä olla jo perustusvaiheessa runsaasti.

Myös kohopenkki on hyvä rajata nurmikon leviämisen ehkäisemiseksi.

Pidä kohopenkki kosteana seuraavan 1-2 kk ajan, jotta nurmikko ja sanomalehdet sen alla maatuvat. Tämän jälkeen on aika istuttaa kasvit!

 

Valitse kukkapenkkiisi kasveja, joista on iloa koko kasvukauden ajaksi! Valitse siis kasvit niin, että penkissä on kukkia niin alku-, keski- kuin loppukesälläkin. Mieti, haluatko pitäytyä tietyssä värimaailmassa vai sekoittaa kaikkia värejä keskenään. Muista ottaa huomioon myös valo-olosuhteet, kun valitset kasveja kukkapenkkiisi. Voit käyttää sekaisin esimerkiksi pensaita, köynnöksiä, perennoja ja kesäkukkia.

Iloisia hetkiä puutarhassasi!

toukokuu 21, 2021 — Susanna Rauhala